Kalendarium Väst

 Vårens program 2015:

Pia Aleborg – om kostym för film
Pia Aleborg har under det senaste decenniet arbetat som kostymör och scenograf för film, musik och teater. Bland annat står hon bakom kostymerna till Ruben Östlunds filmer De ofrivilliga, Play och Turist, och musikvideos för Jenny Wilson, Junip och Jose Gonzalez. Pia Aleborg är utbildad på HDK:s program för smyckekonst, där hon tog examen 2001. Föreläsningen ges under Göteborgs filmfestival och vi arrangerar den i samarbete med Röhsska museet.
Tid: onsdag 28 januari klockan 18.00.
Plats: HDK, Kristinelundsgatan 6-8
Anmälan: vast@svenskform.se, detta är en öppen föreläsning, alla är välkomna!

Dennis Kanter – Refugee Housing Unit
Refugee Housing Unit är ett projekt med syfte att förbättra boendeförhållandena för människor som tvingas bo i flyktingläger, genom att erbjuda alternativ till de tält som är det enda som oftast står till buds. Tidigare HDK-studenten Dennis Kanter, design manager för projektet, berättar om det fleråriga arbetet, från idé till produktion. Projektet drivs i samarbete med IKEA Foundation och FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Det har nominerats till World Design Impact Prize och fick Design S 2014. Föreläsningen arrangeras i samarbete med Röhsska museet.
Tid: tisdag 10 mars klockan 18.00
Plats: HDK, Kristinelundsgatan 6-8, Göteborg
Anmälan: vast@svenskform.se Föreläsningen är öppen, alla är välkomna!

Årsmöte
Tid: 17 mars klockan 18.00

Plats: Okidoki Arkitekter, Korsettfabriken, Kastellgatan 1, Göteborg (OBS plats!)
Anmälan: vast@svenskform.se

För att se verksamhetsberättelsen för 2014, klicka här

 Matter – en strategisk content marketing-byrå (studiebesök)
”Content” (=innehåll), är ett centralt ord inom marknadsföring och reklam idag. Allt som ska marknadsföras bör helst förpackas med innehåll, content. Matter är en s.k. ”content marketingbyrå” och har bland annat har Röhsska museet, Malmö Stad, Nudie och Stena Line som kunder. “Vi skapar mätbart värde åt våra uppdragsgivare genom att ge deras kunder – som vi kallar läsare – det innehåll de vill ha. Vi hjälper uppdragsgivarna att nå sina affärsmål, förbättra och stärka sina befintliga positioner, eller förflytta sina varumärken och verksamheter mot helt nya platser i medielandskapet.” skriver byrån på sin hemsida. Mathias Eriksson, journalist och grundare av Matter, tar emot oss och visar och förklarar mer om hur byrån jobbar.
Tid: måndag 13 april klockan 17.00
Plats: Korsettfarbriken, Kastellgatan 1, Göteborg
Anmälan: vast@svenskform.se

Nishiki – handgjorda cyklar
Unicykel AB ligger på Hisingen och där byggs exklusiva handgjorda cyklar av varumärket Nishiki. Rickard Ölander och Linus Lindgren är ägare och det var Linus pappa tillsammans med några kompisar i Hisingens Cykelklubb som startade företaget i slutet av 1970-talet. Alla var aktiva i Hisingens Cykelklubb och cyklarna importerades från Japan, därav namnet Nishiki. Idag äger Unicykel AB varumärket Nishiki och tillverkning och produktutveckling sker i verkstaden på Hisingen. 16 personer är sysselsatta med att ta fram dessa exklusiva elitcyklar. Ett småskaligt hantverk där varje liten detalj och komponent är skapad med yttersta omsorg. Linus Lindgren tar emot oss och berätta mer.

Tid: måndag 27 april, klockan 17.00
Plats: Aröds indsutriväg 14, Hisingen
Anmälan: vast@svenskform.se

 

Jumperfabriken – mode med rötter i 50-talet
Jumperfabriken är namnet på ett modeföretag som startades av 2007 i Göteborg av Elisabeth Synnes och Tullis Zervcakos. Idén var att göra stickade kläder inspirerade av 50- och 60-talen, en tid då modet var speciellt feminint och tilltalande, enligt Synnes och Tullis. Den starkaste inspirationen hämtade de från Elisabeths mammas eget familjealbum som rymde mycket modenostalgi. Idag är kollektionerna bredare, mer ”modern vintage”, och Jumperfabriken gör både dam och herr och inte bara stickat. Företaget har växt framgångsrikt och till våren öppnar Jumperfabriken butik i Stockholm. Om detta och mycket mer kommer Elisabeth Synnes berätta för oss vid vårt besök.
Tid: måndag 11 maj klockan 17.00
Plats: Stora Nygatan 17, Göteborg
Anmälan: vast@svenskform.s