Kalendarium Väst

Välkommen till våren 2014 med Svensk Form Väst.
Studiebesök, föreläsningar och modesamtal om upphovsrätt.

4–8 februari 2014
MOFF – projektet presenteras på Stockholm Furniture Fair.
Ett mönsterprojekt mot offentlig miljö, som initierats och stöttas av Svensk Form Väst. Fem formgivare; Annika Nilsson, Cecilia Pettersson, Jenny Stefansdotter, Lidia Blomgren och Sara Gullman visar egna mönster, digitaltryckta på golv-, vägg- och takmaterial. 
Extra välkomna till presentation och mingel i monter B 01:11 torsd 6 feb kl 15–18. 

24 februari 2014 kl 17.00
Studiebesök på Interaktionsbyrån,
en av Göteborgs snabbast växande designbyråer. De sysslar med interaktionsdesign, alltså omvandlar teknik till användarvänliga produkter. Bilindustrin är största kunden och i höstas fick byrån Red Dot Award för ett uppkopplingssystem på uppdrag av Volvo Car Group. Företagets vd Joel Rozada tar emot och berättar mer. Det finns 25 platser. Anmälan till: vast@svenskform.se
Vi träffas 16.55 utanför studion på Geijersgatan 1 B. Läs mer: ww.interaktionsbyran.se

25 februari 2014 kl 18.00
Linton om Le Corbusier.
I ett samarbete med Röhsska museet går du som medlem i Svensk Form Väst in gratis (kostar annars 60 kr) på Johan Lintons föreläsning om arkitekten Le Corbusier och hans radikala stadsbyggnadsteorier från mellankrigstiden. Johan Linton är civilingenjör, arkitekturhistoriker och formgivare. Han doktorerade i december 2013 med avhandlingen Le Corbusier och Ville radieuse: Att skriva den moderna staden. Medtag medlemskort. 

18 mars 2014 kl 16.45
Årsmöte på Röhsska museet.
Vi mingelfikar lite innan mötet som börjar kl 17.00. Därefter, ca 17.30, visar museets nytillträdde chef Tom Hedqvist utställningen Fashion Figures Faces, modeakvareller av Mats Gustafson, vår internationellt hyllade megastjärna inom modeillustration. Det blir en personlig visning, de båda känner varandra sedan 1970-talet.
Anmälan till: vast@svenskform.se

24 mars 2014
Med Input på Världskulturmuseet.
I ett samarbete med Input får du som medlem i Svensk Form Väst besöka Inputs möbelmässa på Världskulturmuseet i Göteborg. Här visas många av säsongens möbelnyheter, det minglas och bjuds på ett glas. Svensk Form Västs mönsterprojekt MOFF (se ovan) visas också på mässan och formgivarna berättar mer om projektet i en föreläsning kl 16.00. Du kommer att få en speciell inbjudan från Input och då anmäler du ditt intresse. 

31 mars 2014 kl 17–19
Samtal om upphovsrätt inom modedesign.
Tillsammans med en prominent panel vill vi belysa frågor kring upphovsrätt, arv och mode. Med oss i samtalet har vi designforskaren Stina Teilmann Lock som bland annat forskat kring hur den danska lagstiftningen format den danska möbeldesignen, Stefanie Malmgreen de Oliveira från Textilhögskolan med en bakgrund hos Balenciaga, Rune Petersson från immaterialrättsexperterna Brann samt Weekdays printdesigner Annika Berger. Hur kommenterar man samtiden i bildspråk utan att använda sig av copyrightade element? Kan lagstiftningen forma designen? Vad är intellectual properties? Var går gränsen mellan arv och plagiat? Detta och mera hoppas vi kunna belysa under samtalet. Emma Fälth, lärare på Textilhögskolan och ledamot i Svensk Form Västs styrelse, är samtalsledare.
Tid: 31 mars kl 17–19
Plats: Textile fashion Center i Borås (OBS platsen!).
Anmälan: vast@svenskform.se

14 april 2014 kl 17.00
Möt arkitekterna bakom nya Stadsbiblioteket i Göteborg. På världsbokdagen den 23 april i år, invigs Göteborgs nya Stadsbibliotek. Då har det varit stängt i 18 månader efter mycket omfattande om- och nybyggnation. Redan 2006 inbjöds fyra arkitektkontor att komma med tillbyggnadsförslag. Det blev Erséus arkitekter i Göteborg som tog hem uppdraget. Häng med oss till Erséus kontor och hör arkitekterna själva berätta om den långa resan som nu snart är till ända. Vi har 20 platser. Våra arkitektevenemang brukar vara hårt tryck på, först till kvarn.
Tid: måndag 14 april 2014 kl 17.00. 
Plats: Erséus arkitekter,St Badhusgatan 18–20, Göteborg
Anmälan till: vast@svenskform.se

29 april 2014 kl 18.00 
Margareta van den Bosch om H&Ms designsamarbeten
Margareta van den Bosch är en nyckelperson bakom den svenska modekedjan H&Ms stora framgångar. Hon var chefsdesigner 1986–2007 och arbetar idag som företagets kreativa rådgivare och är fortfarande ansvarig för H&Ms modesamarbeten med internationella toppdesigners. Ett projekt som firar tio-årsjubileum i år. Föredraget är ett samarbete med Röhsska museet och som medlem i Svensk Form Väst går du in gratis (det kostar annars 60 kr). Medtag medlemskort.

19 maj kl 12.00–13.00 
Fem formgivare om Milano 
Varje år i april drar hela den svenska inredningsbranschen till möbelmässan i Milano. Detta är också platsen många designers helst vill ställa ut på. I år ger HDK en speciell kurs som tar sikte mot Milano 2015. Varför är Milano så hett? Fem västsvenska formgivare som just ställt ut där; Markus Johansson, Charlie Styrbjörn Nilsson, Pontus Ny, Jonas Forsman och Emil Bergqvist ger oss några av svaren i ett lunchsamtal på HDK. Svensk Form Väst arrangerar i samarbete med HDK. Föreläsningen är gratis, med vi vill ha din anmälan. I anslutning till föreläsningssalen finns HDKs café som serverar fika, soppa och lunch.
Plats: Aulan HDK, Högskolan för design och konsthantverk, Kristinelundsgatan 6–8
Anmälan: vast@svenskform.se

Kreativa miljöprojekt söks för hållbar konsumtion.
Informationsmöte 9 juni på Ekocentrum, 15.00–17.00
Västra Götalandsregionen har antagit en ny handlingsplan för ”Resurseffektiva och giftfria produkter och tjänster”. Därför är miljösekretariatet på jakt efter nya innovativa projektidéer som minskar råvaruförbrukning och stimulerar återanvändning, men också får bort giftiga ämnen i barnmiljöer. Man ser gärna samarbeten över yrkes- och branschgränser. Designers är en åtråvärd målgrupp! Under detta seminarium/workshop får du den bakgrundsinformation du behöver för att söka och kan hitta nya samarbetspartners. Enskilda företag kan inte få dessa projektmedel. Svensk Form Väst i samarbete med Västra Götalandsregionen och Ekocentrum
Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44 i Göteborg.
Seminariet är kostnadsfritt. Anmäl dig senast den 4 juni på Ekocentrums sida
Inbjudan i pdf-format.

Detta var de punkter som hittills är klara. De kan komma mer …