Kalendarium Väst

Vårens program 2017:

Måndag 30 januari 2017
Kasper Salin pristagare 2017
Vi får en egen arkitektvisning av HSB Studio 1, alltså det nya bostadshus i Örgryte Torp, Göteborg, ritat av Johannes Norlander, som tog hem 2016 års Kasper Salin pris – Sveriges mest prestigefyllda arkitekturpris. Arkitekt Stina Malm från Norlander Arkitektur har varit högst inblandad i hela processen, från ritning till genomförande. Hon tar emot oss, visar och berättar om tankarna bakom huset, och hur det sedan utvecklades i praktiken. Arkitektens lösningar och materialval accepteras inte alltid självklart av entreprenören …Vi har 20 platser till visningen. OBS Fulltecknat!

Plats: HSB Studio 1
Adress: Sten Åke Cederhöks gata 1 (vi träffas vid entrén till första huset) Göteborg
Datum: måndag 30 januari kl 17.00
Anmälan:FULLTECKNAT!

 

Månd 27 februari 2017
Möt prisbelönt möbelformgivare
Sami Kallio är en av Västsveriges framgångsrika unga möbelformgivare. Nyligen porträtterades han i FORM magasinet. Han har fått flera utmärkelser och hans stol ”In Between” för danska företaget &tradition har blivit en klassiker som bl a återfinns på Designmuseum i Köpenhamn.
Sami Kallio fick 2016 års Axel Larsson stipendium och nyss mottog han utmärkelsen design S för sin stol Y5 för Kinnaföretaget Hans K furniture. Sami Kallio är möbelsnickare, inredningsarkitekt och designer utbildad i Helsingfors och vid HDK i Göteborg. Han har sin studio och verkstad i Lackarebäck, Mölndal där vi gör ett besök. Sami presenterar sig själv och berättar hur han arbetar. Vi bjuder på fika. Välkommen med din anmälan, vi har 20 platser.

Plats: Bergfotsgatan 6 (buss 758, nio minuter från Korsvägen)
Tid: måndag 27 februari, kl 17.00
Anmälan: vast@svenskform.se (senast 23 februari)

 

Måndag 20 mars
Årsmöte
Input Vårmässa
För femte året i rad är vi inbjudna till Inputs´ Vårmässa på Världskulturmuseet, där ett stort urval av årets möbelnyheter visas av Inputs leverantörer. I år har vi också fått förmånen att förlägga vårt årsmöte hit. Vi börjar klockan 17.00 och det beräknas hålla på ca 45 minuter. Därefter är det fritt fram att mingla ut på mässgolvet. Input bjuder på dryck och något att äta, sedan finns mycket spännande att se. Tidningen FORM samt Svensk Form Väst är också på plats med en liten utställning med verk/produkter av våra internationella stipendiater; FORMVISARE 2017. Välkommen med din anmälan!
Plats: Världskulturmuseet
Tid: 20 mars
Klockan:17.00
Anmälan:vast@svenskform.se

Tisdag 25 april
Tillskärarakademin
I snart 70 år har Tillskärarakademin i Göteborg utbildat elever inom sömnadsyrkena, idag en eftergymnasial utbildning inom textil och mode med fokus på kläder och accessoirer. Här finns fem heltidsutbildningar, varav två är unika, de enda i Sverige. Det är Modistutbildningen samt utbildningen för den som vill arbeta med Scenkostym och historiska dräkter. Följ med oss till Tillskärarakademin i Gamlestaden där skolans rektor Sofia Höfvner Skogh tar med oss på en rundvandring. Vi får träffa elever och se elevarbeten – arbetet med examensvisningen är vid den här tiden i sin slutfas. Läs mer om skolan här: http://www.tillskararakademin.se
Plats: Tillskärarakademin
Adress: Gamlestadsvägen 4, Göteborg
Tid: tisdagen 25 april
Klockslag: 17.00
Anmälan:vast@svenskform.se

 

Måndag 15 maj
Symposium om design, forskning och möbler
I maj får HDK ett prominent besök. Arkitekturprofessor Galen Cranz, från Berkeley universitet i Kalifornien, kommer till Göteborg. Hon har på ett spännande sätt arbetat med etnografiska designmetoder, liksom frågeställningar runt stolar och sittande. Om detta och mer, kommer hon att berätta vid ett symposium som skolan arrangerar i samband med hennes besök. Flera andra tongivande namn inom möbeldesign deltar (mer information kommer). Vi är medarrangörer och du är inbjuden att lyssna. Välkommen med din anmälan!
Tid: måndag 15 maj
Kockan: 13.00 -16.00
Plats: meddelas senare
Anmälan:vast@svenskform.se

Tisdag 23 maj
A.L.L. och Cecilia Eduards
Glöm svindyra it-väskor från hypade modehus. I Göteborg finns två framgångsrika väskformgivare; AnnLouise Landelius och Cecilia Eduards, som ledigt mäter sig med dessa. Småskalig tillverkning och material och formgivning av högsta kvalitet, kännetecknar de båda, som var och en driver sitt eget företag. AnnLouise Landelius har bl a utbildning från Central St Martins i London och har jobbat som designer för både för Tiger och H&M. Cecilia Eduards (som fick vårt FORMVISARE stipendium 2017) är arkitekt i botten och tar med sig det formspråket i sina läderväskor, som tillverkas för hand i Sverige, alltid i vegetabiliskt garvat skinn. Vi träffar dem i AnnLouise Landelius studio i Göteborg. Vi har 15 platser, välkommen med din anmälan
Läs mer om Cecilia Eduards här: http://eduardsaccessories.se
Läs mer om AnnLouise Landelius här: http://annlouiselandelius.com
Tid: tisdag 23 maj
Plats: A.L.L. Studio
Adress: Nordenskiöldsgatan 7
Klockan:17.00
Anmälan: vast@svenskform.se

Måndag 5 juni
Gallery Four och Karin Roy Anderson
Four är namnet på ett prisbelönt smyckegalleri, en butik och en arbetsplats för fyra smyckeskonstnärer i Göteborg. Det öppnade 2010 och har en tätposition vad gäller att visa internationell smyckeskonst. Four drivs av Karin Roy Andersson och de övriga medlemmarna är Hanna Liljenberg, Linnea Eriksson och malin Lövgren, alla examinerade från HDK. Karin Roy Andersson är också en av våra FORMVISARE-stipendiater 2017. Häng med till galleriet och hör Karin berätta både om sitt eget konstnärskap, om verksamheten och om den utställande konstnären vid tillfället, den sydkoreanska konstnären Yojae Lee. Vi har 20 platser. Välkommen med din anmälan! Läs mer om Gallery Four: http://foursweden.com
Tid: måndag 5 juni
Plats: Gallerie Four
Adress: Risåsgatan 5
Tid: kl 17.00

—————

Stipendier att söka för Dig som vill ställa ut utomlands  2017

Tack vare ett stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd har Svensk Form Väst glädjen att 2017 kunna dela ut fem stipendier a´ 20 000 SEK. Stipendiet är riktat till verksamma designers och formgivare i Västra Götaland som har för avsikt ställa ut internationellt under 2017.
Ett krav är att du är medlem i Svensk Form Väst.
Du hittar all information, ansökningsblankett och vad som mer krävs för att söka pengar här.
För att kunna skriva rakt in i dokumentet måste du ladda ner PDF:en och öppna i den ett program som stödjer formulär, t ex Acrobat.

Välkommen med din ansökan senast 5 december 2016.
Stipendierna delas ut på Möbelriksdagen i Tibro den 11 januari 2017.