Småland

Välkommen till Svensk Form Småland

 

Välkommen till vår verksamhet!

Vi fortsätter med PechaKucha-Night, och nu även i KALMAR! Det blir en vårresa till Motala tillsammans med Svensk Form Örebro och Öst. Vi planerar studiebesök och annat!

 

 

Vårutflykt till Motala
8 april

Formresa till ”Dockan området”, Motala Verkstad, lördagen den 8 april 2017 med Svensk Form Småland och Örebro län.

En dag i hantverkets & konsthantverkets tecken då vi främst besöker glasdesigner Anette Alsiö och silverartist Owe Johansson, vilka också är våra ciceroner där. Men vi besöker även några av deras konstnärsgrannar i samma område (www.silverakademin.se och www.facebook.com/hosannetteowe/).

Kl. 11 samling i Motala med välkomstfika med kaffe/te, smörgås och en kaka.

Därefter vernissage för utställning med Irene Annerud (www.ireneannerud.se) på K- ringen (www.k-ringenmotala.se).

Sedan är det dags för besök i Owe Johanssons silversmedja och  Annette Alsiös ateljé.

Utöver detta blir det vandring till olika konstnärliga medlemmar i deras grupp, b.la. H. Karlssons klensmide där, vars specialitet är verktyg för i instrumentbygge, bildhuggarjärn, knivar och yxor. De är världsberömda inom sitt område.

Lunch blir det tidsmässigt mitt-i, ekologisk buffé med kaffe och rawfoodkaka, från Pick Up Eko (www.pickupeko.se). Till lunchen kommer Leif O-Person, fotograf och drivande av K-ringen och arkitekt Per Dockson, för att berätta om det intressanta området och själva K-ringen.

Cirka kl 16 är beräknad sluttid för hemfärd.

Kostnad för besöket inklusive välkomstfika och lunch: fritt för medlemmar i Svensk Form Småland och Örebro län. 350 kr för övriga (=självkostnadspris, betalas kontant på plats till respektive region). Erbjudande om att bli medlem finns dock på plats.

Resan bekostar var och en för sig och ordnas inom varje region. Vid samåkning rekommenderar vi att passagerare betalar 5 kr/mil till bilägaren.

Anmälan senast 1 april via mejl till respektive kontaktperson i varje region. Begränsat antal. Först-till-kvarn gäller, men medlemmar i Svensk Form har förtur. Anmäl ev. specialkost.

Kontaktpersoner:
Svensk Form Småland: Britt-Marie Börjesgård på smaland@svenskform.se
Svensk Form Örebro län: Jonas Linder på orebro@svenskform.se

Frågor om Formresan kan ställas till Jonas Linder i Örebro på 0707-525780 eller jonas@kapitan.se Besöksadress: Kulturverkstan K-ringen, Ringgatan 6, 59160 Motala – by the River Göta Kanal.

”Dockan området”  är mycket intressant och var en hel egen stadsdel i Motala när det begav sig. Idag är det främst konstnärskvarter. Vi hinner inte se  allt detta under besöket men de som vill kan ta en egen promenad innan hemfärden.

 

PechaKucha-Night i Kalmar
19 april

Nu kör vi igång igen med PechKucha i Kalmar! Vi samarbetar, precis som tidigare med Kalmar konstmuseum.

Talarlistan uppdateras efterhand.

 

PechaKucha-Night vol 33 i Växjö
19 april

Vårens andra tillfälle i Växjö, som alltid i samarbete med Smålands museum / Kulturparken Småland. Mingel från 18.30, förste talare startar kl. 19.20.

 

 

formslaget_2015_gul_verFORMSLAGET 2016

Gunnel Holmér är utsedd till formbärare av Svensk Form Småland. Med motiveringen:

Småland och glaset är intimt förknippade. Glasbruken och hyttorna är beroende av kompetenta glasblåsare, hyttarbetare och formgivare som förstår materialet och utmanar dess gränser och uttryck. Med det finns också hängivna glasarbetare som verkar inom andra sektorer.

gunnel-holmer-anders-fotoSvensk Form Småland vill i år hylla en person som har betytt mycket för att fördjupa och sprida kunskap om glaset, tillverkningen och människorna inom industrin. Gunnel Holmér har ägnat stora delar av sitt yrkesverksamma liv åt glaset, som glasantikvarie vid Smålands museum, Sveriges glasmuseum. Museet har i drygt 80 år samlat glasföremål och arkivmaterial knutet till glasindustrin. Men samlingarna och arkiven är beroende av kunniga och engagerade personer som kan tolka och problematisera materialet för att det ska få liv, sättas i en kontext och kunna nå ut lokalt, men också nationellt och internationellt. Gunnel Holmér är en formbärare i ordets djupaste mening!

foto: Anders Bergön

 


snurra mot mosaik 2 liten

PECHAKUCHA

PechaKucha-Night i Växjö rullar vidare som vanligt! I vår kommer vi förhoppningsvis också starta PKN i Kalmar igen!.

Den japanska snabbpresentationsformen PechaKucha finns nu på drygt 900 platser runt om i världen. I Småland kör vi sedan ett antal år i Växjö och återstartar i Kalmar. Vi lägger in aktuell info efter hand som talarna blir klara.

Se även under PechaKucha Night officiella webbplats där du även kan läsa mer om fenomenet.

 

Print

FORMSLAGET 2015
Gunnel Svensson är utsedd till formbärare av Svensk Form Småland. Med motiveringen:

Småländsk design förknippas framförallt med möbler och glas, men även belysningsindustrin är tongivande med formstarka företag och internationella framgångar.

En starkt lysande stjärna på den småländska formhimlen är Bsweden, Belysningsbolaget i Herråkra, med Gunnel Svensson som VD och formgivare till ett flertal framgångsrika produkter. Bsweden går med sin mångsidighet inte att placera i ett fack vad gäller uttryck eller material. Det som däremot alltid genomsyrar är den goda formen och den lokala produktionen. Armaturer för fest och vardag formgivna av ett flertal designers och utvecklade till hållbara produkter. I stor utsträckning sker tillverkningen lokalt med underleverantörer inom närområdet.

Gunnel Svensson är en förebild och kämpe både som företagsledare och person. Hon personifierar begreppet ”ett ljus i mörkret”!

 

FORMSLAGET 2014
Målerås glasbruk är utsedd till formbärare av Svensk Form Småland. Med motiveringen:

Svensk Form Småland vill i Formslaget 2014 hylla:

formbärare 2014 SmålandMålerås glasbruk för företagets framtidstro och medvetna satsning på design. Företaget har valt att öka antalet anställda formgivare för att på sätt bredda sina uttryck och därmed också sina målgrupper. Målerås får genom denna utmärkelse representera de småländska glashyttor som väljer att utvidga och satsa på svensktillverkat glas i en tid som annars har präglats av berättelserna om en bransch i kris under nedläggningarnas skugga.

Den 6 oktober 1845 grundades Svenska Slöjdföreningen med Nils Månsson Mandelgren som initiativtagare. Över landet firade vi vår långa historia med att utse och hylla formbärare. Svensk Form Småland fick visning på Målerås glasbruk. Kl. 18.45 överlämnades diplomet till Mats Jonasson vid de heta ugnarna i Målerås glasbruk. Sen blev det tårtakalas.

 

 

Blogga med Svensk Form Småland
Svensk Form Småland har en blogg, vi har dock inte riktigt hunnit med den under den senaste tiden. Men nu tar vi nya tag! Vi har flyttat över i WordPress, så den nya adressen är: http://svenskformsmaland.wordpress.com/

Där vi lägger ut info om kommande aktiviteter, berätta om det som hänt och lyfta ämnen för diskussion. Här finns också plats att berätta om annat som är på gång i regionen. Meddela oss om du vill sprida info om något spännande!

 

Svensk Form Småland på Facebook
Vi har också en sida på Facebook för designintresserade i Småland. Välkommen att gilla vår sida.
Vår mailinglista behöver uppdateras! Skicka därför gärna din mailadress till oss så blir du inlagd, om du inte redan får vår månatliga nyhetsbrev.

 

Förmånsbutiker för medlemmar
Som medlem har du rabatt i ett flertal butiker runt om i Sverige. Se här!

Butiker/besöksmål i Småland där du har medlemsrabatt:

Jönköping:
Granit – 10 %

Mörbylånga/Öland: Karin Öberg – 20%, Tel: 0480-481 16

Lammhult:
Svenssons i Lammhult – 5%, Tel: 0472-487 00

Herråkra/Lenhovda: Belysningsbolaget – 10% i fabrikens outlet, Tel: 0474-230 40

Växjö:
Smålandsmuseum/Kulturparken Småland – gå två betala för en!