Småland

Välkommen till Svensk Form Småland

 

Välkommen till vår verksamhet!

Vi fortsätter med PechaKucha-Night i Växjö, Kalmar och till hösten ännu en gång i VÄRNAMO!  Vi planerar en stadsvandring i Växjö med tema arkitekt Åke E Lindqvist under september månad.

 

PechaKucha-Night vol 42 i Växjö
12 september Smålands Kulturpark /Utvandrarnas Hus

Höstens första tillfälle i Växjö, som alltid i samarbete med Smålands museum / Kulturparken Småland. Med mingel från kl. 18.30, förste talare startar kl. 19.20. Denna gång med tema mat! OBS notera att vi är i Utvandrarnas Hus!

Kvällens talare blir bl.a.:

Kerstin Ronnemark, inredningsarkitekt – om måltiden
Ingela Ericsson, ”att odla för kroppen, själen och jorden”
Aina Hantoft, Reko-ringen
Henriette Smith, Hushållningssällskapet
Nathalie Tallefors, #skjutsiniugnen
Urban Bergquist, Kvarnagårdens Bryggeri
Britt-Marie Börjesgård, småländsk mat och tradition

Talarlistan uppdateras efterhand!

VÄLKOMNA!

ArkItekturvandring med Åke E Lindqvist som tema
19 september i Växjö

 

Vi inbjuder till en vandring med skolarkitekt Åke E. Lindqvist i fokus under ledning av Olof Thedin och Jonas Yngström. Samling kl 17 vid Katedralskolans entré. Vi får se Katedral, Teknikum och simhallen under kvällen.

VÄLKOMNA!

 

PechaKucha-Night i Jönköping On tour till VÄRNAMO
10 oktober Vandalorum

Höstens första tillfälle på Vandalorum, då vårens evenemang blir så lyckat kör vi igen! Vandalorum håller kvällsöppet i anslutning. Förste talare startar kl. 19.20.

Talarlistan uppdateras efterhand!

VÄLKOMNA!

 

Studiebesök STOLAB
13 november i Smålandsstenar

Boka in den 13 november, kl. 17.30 för ett studiebesök hos Stolab i Smålandsstenar! Vi återkommer med mera information.

 

FORMBÄRARE 2018

Maja Heuer är utsedd till FORMBÄRARE 2018. Med följande motivering:

Svensk Form Småland vill genom förmslaget 2018 hylla
Maja Heuer för hennes insatser som driftig och dynamisk museichef för The Glass Factory i Boda. Maja har lett arbetet från idé till vad institutionen idag har utvecklats till. The Glass Factory invigdes i juni 2011 med glassamlingarna från Boda glasbruk, Kosta glasbruk och Åfors glasbruk som grund och som Emmaboda kommun köpte in två år tidigare. The Glass Factory arbetar med utställningar och programverksamhet med en modern hytta som ett pulserande hjärta i upplevelsens fokus. Institutionen är också part i flera nationella och internationella utbyten och utvecklings- och utbildningsprojekt. The
Glass Factory är verksam i det nära, de samlar glasblåsare och formgivare från de olika bruksorterna i regionen samtidigt som man lockar glaskonstnärer från hela världen att arbeta och experimentera i hyttan. Konstnärligt och tekniskt utforskande av uttrycken och materialet, förnyelse av en bransch som behöver omdefinieras är en viktig utgångspunkt och där den lokala och regionala kunskapen, erfarenheten och traditionen utgör en naturlig bas.

The Glass Factory under Maja Heuers ledning är en plats för möten mellan det lokala och det internationella, mellan glasarbetare och konstnärer mellan historia och framtid, alltid i en tillåtande kreativ anda.

Maja Heuers djupa kompetens och kunnande inom både historiskt och nyskapande samtida glas har gjort att hon dessutom är en gärna anlitad curator och jurymedlem i nationella såväl som internationella sammanhang.

Vi vill med utmärkelsen också uppmärksamma Emmaboda kommuns insats att ha räddat ett betydande kulturarv i nedläggelsens skugga, en satsning som också har inneburit utveckling av en bygd och förnyelse av en konstart. Detta sätter kommunen bland de främsta bland kommuner som ser och förstår kulturens roll, betydelse och drivkraft för identitet och framtidstro.

Svenska Slöjdföreningen bildades den 6 oktober 1845, vi firar dagen med samtida arrangemang och kalas runt om i Sverige.

 

 

snurra mot mosaik 2 liten

PECHAKUCHA

PechaKucha-Night i Växjö rullar vidare som vanligt! I vår kommer vi förhoppningsvis också starta PKN i Kalmar igen!.

Den japanska snabbpresentationsformen PechaKucha finns nu på drygt 900 platser runt om i världen. I Småland kör vi sedan ett antal år i Växjö och återstartar i Kalmar. Vi lägger in aktuell info efter hand som talarna blir klara.

Se även under PechaKucha Night officiella webbplats där du även kan läsa mer om fenomenet. 

 

Blogga med Svensk Form Småland
Svensk Form Småland har en blogg, vi har dock inte riktigt hunnit med den under den senaste tiden. Men nu tar vi nya tag! Vi har flyttat över i WordPress, så den nya adressen är: http://svenskformsmaland.wordpress.com/

Där vi lägger ut info om kommande aktiviteter, berätta om det som hänt och lyfta ämnen för diskussion. Här finns också plats att berätta om annat som är på gång i regionen. Meddela oss om du vill sprida info om något spännande!

 

Svensk Form Småland på Facebook
Vi har också en sida på Facebook för designintresserade i Småland. Välkommen att gilla vår sida.
Vår mailinglista behöver uppdateras! Skicka därför gärna din mailadress till oss så blir du inlagd, om du inte redan får vår månatliga nyhetsbrev.

 

Förmånsvänner – erbjudanden för medlemmar
Som medlem har du rabatt i ett flertal butiker runt om i Sverige. Se här!

Butiker/besöksmål i Småland där du har medlemsrabatt:

Mörbylånga/Öland: Karin Öberg – 20%, Tel: 0480-481 16

Lammhult:
Svenssons i Lammhult – 5%, Tel: 0472-487 00

Herråkra/Lenhovda: Belysningsbolaget – 10% i fabrikens outlet, Tel: 0474-230 40

Växjö: Smålandsmuseum/Kulturparken Småland – gå två betala för en!aktiver