Småland

Välkommen till Svensk Form Småland

 

Välkommen till höstens verksamhet!

Print

FORMSLAGET 2015
Gunnel Svensson är utsedd till formbärare av Svensk Form Småland. Med motiveringen:

Småländsk design förknippas framförallt med möbler och glas, men även belysningsindustrin är tongivande med formstarka företag och internationella framgångar.

En starkt lysande stjärna på den småländska formhimlen är Bsweden, Belysningsbolaget i Herråkra, med Gunnel Svensson som VD och formgivare till ett flertal framgångsrika produkter. Bsweden går med sin mångsidighet inte att placera i ett fack vad gäller uttryck eller material. Det som däremot alltid genomsyrar är den goda formen och den lokala produktionen. Armaturer för fest och vardag formgivna av ett flertal designers och utvecklade till hållbara produkter. I stor utsträckning sker tillverkningen lokalt med underleverantörer inom närområdet.

Gunnel Svensson är en förebild och kämpe både som företagsledare och person. Hon personifierar begreppet ”ett ljus i mörkret”!

 

 

PechaKucha-Night vol 27
4 november i Växjö

PechaKucha-Night vol 27 i Växjö i samarbete med Smålandsmuseum / Kulturpark Småland. Mingel från 18.30, förste talare startar kl. 19.20. Formatet som alltid 20 x 20. Snabbt och omväxlande!

Kvällens talare blir bl.a.

Ola Malm, Arkitektbolaget, om Domkyrkcentrum
Åsa Nyhlén, fotograf
Börje Åkerblom, glaskännare
Gösta Skoglund, Ekobacken Miljöresurs Linné
Magnus Karlsson, Risinge Ramp Skateboard
Tamara Laketic, feminist och hbtqi-aktivist från Serbien

Talarlistan uppdateras efterhand.

FORMSLAGET 2014
Målerås glasbruk är utsedd till formbärare av Svensk Form Småland. Med motiveringen:

Svensk Form Småland vill i Formslaget 2014 hylla:

formbärare 2014 SmålandMålerås glasbruk för företagets framtidstro och medvetna satsning på design. Företaget har valt att öka antalet anställda formgivare för att på sätt bredda sina uttryck och därmed också sina målgrupper. Målerås får genom denna utmärkelse representera de småländska glashyttor som väljer att utvidga och satsa på svensktillverkat glas i en tid som annars har präglats av berättelserna om en bransch i kris under nedläggningarnas skugga.

Den 6 oktober 1845 grundades Svenska Slöjdföreningen med Nils Månsson Mandelgren som initiativtagare. Över landet firade vi vår långa historia med att utse och hylla formbärare. Svensk Form Småland fick visning på Målerås glasbruk. Kl. 18.45 överlämnades diplomet till Mats Jonasson vid de heta ugnarna i Målerås glasbruk. Sen blev det tårtakalas.

 

PECHAKUCHA

solrosfältetPechaKucha-Night i Växjö rullar vidare som vanligt!

Och som alltid i samarbete med Kulturparken i Småland / Smålands museum. Vi kör 4 gånger om året.

Den japanska snabbpresentationsformen PechaKucha finns nu på över 800 platser runt om i världen. I Småland kör vi sedan ett antal år i Växjö och hoppas återstarta i Jönköping och Kalmar. Vi lägger in aktuell info här efter hand som datum och talarna blir klara.

Se även under PechaKucha Night officiella webbplats där du även kan läsa mer om fenomenet.

 

 

 

Blogga med Svensk Form Småland
Svensk Form Småland har en blogg, där vi lägger ut info om kommande aktiviteter, berätta om det som hänt och lyfta ämnen för diskussion. Här finns också plats att berätta om annat som är på gång i regionen. Meddela oss om du vill sprida info om något spännande!
Adressen är: http://smalandform.blogspot.com/

 

Svensk Form Småland på Facebook
Vi har också en sida på Facebook för designintresserade i Småland. Välkommen att gilla vår sida.
Vår mailinglista behöver uppdateras! Skicka därför gärna din mailadress till oss så blir du inlagd, om du inte redan får vår månatliga nyhetsbrev.

 

Förmånsbutiker för medlemmar
Som medlem har du rabatt i ett flertal butiker runt om i Sverige. Se här!

Butiker/besöksmål i Småland där du har medlemsrabatt:

Jönköping:
Granit – 10 %

Mörbylånga/Öland: Karin Öberg – 20%, Tel: 0480-481 16

Lammhult:
Svenssons i Lammhult – 5%, Tel: 0472-487 00

Herråkra/Lenhovda: Belysningsbolaget – 10% i fabrikens outlet, Tel: 0474-230 40

Växjö:
Smålandsmuseum/Kulturparken Småland – gå två betala för en!