Tidigare Gotland

Tillbaka

2013-10-31

Årets formbärare på Gotland
Svensk Form Gotland utsåg Arkitekt Daniel Heilborn till årets formbärare. 

Motivering: Daniel Heilborns arbeten utmärker sig genom sitt varsamma förhållningssätt till natur och kultur. En själfull helhet som skapar mervärden.

Styrelsen valde att vänta med prisutdelningen till Gotlands Företagardag för att utdelningen skulle få så mycket uppmärksamhet som möjligt. Utöver det officiella utnämnandet vid middagen på Företagardagen fick Svensk Form Gotland en stor uppmärksamhet då priset fick kritik av dem som såg Daniel Heilborn som en symbol för motståndet mot kalkbrytning på Gotland. Föreningen kallade till presskonferens för att förklara att priset endast avsåg Daniels förhållningssätt till sin gärning som arkitekt.
Daniel har tidigare arbetat för Skälsö Arkitekter och har bidragit med kreativ idégenerering för Bungenäsprojektet , Återuppbyggnaden av brandhärjade Muramaris blir kanske det nästa på agendan.

Årets formbärare på Gotland 2013 – PDF

 

2013-06-10

Varde Ljus – Projektrapport
Nu kan du läsa en presentation i rapportform för projektet Varde ljus!

Tävlingen Varde Ljus arrangerades av Svensk Form Gotland och Gotlands Läns Hemslöjdsförening i syfte att främja hållbar gotländsk klimat och energiutveckling. Tävlingen har vänt sig till Gotländska designers, konsthantverkare och slöjdare för att placera den energibesparande LED tekniken i ett kreativt sammanhang som kan medverka till en ökad förståelse för energieffektivisering i samhället.
Projektet har genomförts med stöd från Länsstyrelsen på Gotland via deras kampanj för klimat och energieffektivisering.

Rapporten finner du här: Varde ljus, presentation i rapportform – PDF

 

2013-03-07

Varde Ljus!
Vernissage: Torsdag den 7 mars kl 19.00

Ahnie Gottberg, ordförande i Svensk Form Gotland, inviger utställningen. Utställningen pågår t.o.m. 3 april. Öppettider: tisdag—fredag 12– 16, söndagar 12—16

Designers, slöjdare och konsthantverkare på Gotland fick under hösten utmaningen att skapa lampor i olika material med LED som ljuskälla. En design- och konstruktionstävling som finansierats från Länsstyrelsens klimat- och energieffektiviseringskampanj. Under mars visar vi resultatet i utställningen “Varde Ljus” på Langska huset – Kopparsviksgatan 7, Visby

Arrangörer: Gotlands Läns Hemslöjdsförening och Svensk Form Gotland
Sponsorer: Osram och Sun Green Lightning.

Välkommen!

 

5 december 2012
Vem gör bästa lampan?

Under våren 2013 genomför Hemslöjdsföreningen och Svensk Form Gotland en tävling i att göra lampor som är baserade på LED belysning. LED är den mest effektiva ljuskällan i förhållande till energiförbrukning som hittills utvecklats och anses vara framtidens ljuskälla. Därför har vi med stöd av Länsstyrelsens klimat och energieffektiviseringskampanj sjösatt projektet “Varde Ljus” där tävlingen är den centrala programpunkten. Här kan du som arbetar inom konsthantverk, slöjd och design kan vara med och utveckla morgondagens armaturer. Endast ett pris på 10 000 kr kommer att utdelas.

2012-11-05
Hösten och vinterns armaturtävling med fokus på LED teknik för designers, konsthantverkare, slöjdare och formgivare på Gotland.

Svensk Form Gotland och Hemslöjden inbjuder till en tävling i design och innovation i syfte att uppmärksamma armaturer baserat på LED teknik.  Läs mer här

 

10 april 2012
Ny styrelse, nya krafter och nya ideér…

Den 29 mars hade vi årsmöte. Som sig bör så hölls det ståndsmässigt i landshövdingens residens på Strandgatan i Visby. En rundtur i salarna, med prat om såväl möbler som konst, och även en och annan hövding fick sin gärning beskriven, genomfördes. Visst åt vi också gott. Paj och sallader från Pernillas kök! Men det viktigaste var att vi fick ihop en ny styrelse som till och med utökades med ett par ledamöter. Vilka det är kan du se under rubriken Gotland styrelse, här till vänster.

Många aktiviteter och planer drogs upp. En utställning som diskuterats länge Made in Gotland kommer sannolikt att påbörjas under detta år, men  visas först 2013. Att vi ska medverka på Almedalsveckan är  självklart. Kanske i år, men med all säkerhet nästa år 2013. Ett spännande ljus projekt omkring LED har planerna  kommit lite längre med. Så mot slutet av året får vi hoppas Svensk Form kan  tända ett LED ljus i mörkret, ordna en  utställning och tävling!

Sen har vi planerat att genomföra föreläsningar, studiebesök och så vidare. De kan du se här till vänster  under rubriken Gotland  Kalendarium.

Nu ska  vi också få fart på medlemsvärvningen. Då kan säkert Facebook bli ett verktyg. Det ska vi också aktivera. Så visst händer det en del!

Lars Bäckman
Kommunikationsansvarig Svensk Form Gotland
070 533 98 45