Kalendarium Gotland

FORMSLAGET

Plats: Campus Gotland, D-huset, 1 vån
Datum: 8 okt kl 18.45

170 år i samtiden – men vad ska hända i framtiden?
– Premiärvisning: Levande design (utdrag ur intervjuer)
– Årets Formbärare Gotland koras
– Tårta och diskussion
Vilken roll kan Svensk Form Gotland spela för gotländska aktörer inom form & design? Vilken inriktning ska föreningen ha?

Ingen anmälan – bara kom!

 

TRÄFFA SVENSK FORM I ALMEDALEN

Plats: Liljehornska husets gård, Strandgatan 16 A, Visby
Datum: måndag 30 juni kl 8.30 – tisdag 1 juli kl 23.00

Svensk Form bjuder in till ett gediget program under Almedalsveckan, mitt i Visby den 30 juni–1 juli. Med seminarier, workshops och öppna samtal synas skol- och utbildningsfrågorna ur olika perspektiv – hotet mot de praktiska och estetiska ämnena i skolan, hur fler grupper ska lockas till designutbildningar och designutmärkelsernas relevans.

Måndag den 30 juni etablerar vi en nya arena för design och arkitektur tillsammans med Sveriges Arkitekter och Arkitektur- och designcentrum (vi bjuder på frukost och lunch). Tisdagens program öppnar med en kreativ workshop för barn och fortsätter med hantverkstema och modemingel.

Hela Almedalsprogrammet ligger i Svensk Forms kalendarium. Se Arkitektur- och Designdagen här och tisdagens program här.

 

ÅRSMÖTE FÖR SVENSK FORM GOTLAND

Tid: Torsdagen den 24 april kl 19.00

Plats. Packhuskällaren Strandvägen , Visby

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar, med en återblick på året som gått, kommer Anso Norling från Hemslöjden på Gotland att berätta om ambitionen att skapa en evenemangskalender för form och design.

Årsmötet avslutas med en lättare förtäring.

Anmäl dig till frode.falkenhaug@hemslojd.org senast den 16 april.

Kallelse för årsmötet (som PDF) finner du här.


ÅRSMÖTE 25 APRIL 2013
Plats: Hotell Visby Börs

Boka redan nu in årsmötet för Svensk Form Gotland den 25 april!  Vi har valt att förlägga mötet till Visbys senaste hotell, Visby börs, se hotellets hemsida; www.visbybors.se

Hotellet är inrett i en frikostig sekelskiftsmiljö, där man inte har sparat på effekterna. “Less is more” är knappast hotellets valspråk. Vi bjuder på en enklare måltid och naturligtvis blir det en presentation och visning av hotellet med hotellets ägare Minna Fröjdholm, samt Mattias Palmqvist, känd Gotlands kock och ansvarig för drift med mer av hotellet. Vi har också många viktiga och stora frågor för föreningen att ta itu med, men dagordning med mer kommer!
Så boka en kväll på Gotlands motsvarighet till franska burleskklubben Moulin Rouge, alltså Röda Kvarn!
För styrelsen
Lars Bäckman

 

7 mars 2013Varde Ljus!
Vernissage: Torsdag den 7 mars kl 19.00

Ahnie Gottberg, ordförande i Svensk Form Gotland, inviger utställningen
Utställningen pågår t.o.m. 3 april. Öppettider: tisdag—fredag 12– 16, söndagar 12—16
Designers, slöjdare och konsthantverkare på Gotland fick under hösten utmaningen att skapa lampor i olika material med LED som ljuskälla. En design- och konstruktionstävling som finansie-rats från Länsstyrelsens klimat- och energieffektiviseringskampanj. Under mars visar vi resultatet i utställningen “Varde Ljus” på Langska huset – Kopparsviksgatan 7, Visby

Arrangörer: Gotlands Läns Hemslöjdsförening och Svensk Form Gotland
Sponsorer: Osram och Sun Green Lightning.
Välkommen!

 

Varde Ljus – en armaturtävling för LED belysning

Svensk Form Gotland och Hemslöjden inbjuder till en tävling i design och innovation i syfte att uppmärksamma armaturer baserat på LED teknik.

Utvecklingen av LED belysning har gått fort de senaste åren. Denna ljuskälla, som bygger på lysdioder (Light Emitting Diode) är väldigt energieffektiv i förhållande till sin ljuskvalité. LED kommer troligen att dominera i belysningssammanhang i en nära framtid. I dag finns redan ett stort utbud av olika lampor med LED teknik. Alltifrån enkla ficklampor till kraftiga byggstrålkastare. Livslängd över 20 000 timmar är inte ovanligt.

Elektroniken är som regel helt inkapslad varför LED tekniken ger stor frihet vid installation. Komponenterna kommer sällan i konflikt med el och brandsäkerhet på samma sätt som analoga ljuskällor. Armaturer för detta område är fortfarande ett jungfruligt område.

Svensk Form och Hemslöjden på Gotland vill därför främja Gotländsk design och innovation genom en tävling som utmynnar i en utställning, med arbetsnamnet Varde ljus, i slutet av februari 2013.

Tävlingen vänder sig främst till professionella formgivare, designers, slöjdare och konsthantverkare i olika discipliner.

Vi ser fram emot en mångfald av armaturer som är baserade på LED. Vad kan man inte göra i keramik, textil, skinn, trä, smide, sten och betong, glas?

Förhoppningsvis kan vi genom projektet skapa debatt om energiförbrukning och bidra till ökad användning av LED belysning på Gotland.

Läs mer här