Årets Formbärare 2017

Den 6 oktober klockan 18.45 koras Formbärare över hela landet. Det är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. I år utses Årets Formbärare för femte året i rad!

Svensk Forms 13 regionalföreningar har nu utsett varsin Formbärare i samband med föreningens födelsedag som firas över hela landet den 6 oktober. Formbärarna får stolt bära titeln i ett helt år fram till nästa Formslag.

DALARNA

Formbärare 2017:
Jack Hanson, arkitekt

Motivering:
Jack Hanson har bidragit till Dalarnas utformning med en lång rad signifikativt utmärkande byggnader som präglat det moderna Dalarna. Med byggnader av hög kvalité, både i idé och utförande, såsom hoppbackarna vid Lugnet i Falun, Maserhallen och Soltorgssskolan i Borlänge, St Davidsgården i Rättvik och varuhuset Tempo i Ludvika har Jack Hanson gett länet ett mervärde i stadsbilden som varar över tid. Svensk form Dalarna utser Jack Hanson till Årets Formbärare 2017.

Foto: Staffan Björklund

Mer info:
Frida Lindberg, frida@alicelund.se,  0243-23 32 69

 

GOTLAND

Formbärare 2017:
Hanne Heftø, silversmed

Motivering:
Årets formbärare får utmärkelsen för ett konsekvent och självsäkert formspråk som låter ett ödmjukt och personligt uttryck samsas med funktion. Formbäraren kännetecknas av en oförtruten gärning i vilken en osviklig känsla för hög kvalitet samt tro på sitt egna skapande får kunder att återvända år efter år.

Mer info:
Jakob Berglund Rogert, 0701-679 931

 

JÄMTLAND

Formbärare 2017:
Drejeriet i Östersund

Motivering:
Drejeriet i Östersund som i år firar 30 års verksamhet, är ett anrikt konsthantverkskooperativ, bestående av femton medlemmar, alla med anknytning till Jämtland. Grundtanken från start har varit ett gyllene samarbete istället för hård konkurrens. Drejeriet har med åren skapat sig en unik position i norrländskt perspektiv – ett synliggörande av professionella lokala och nationella konsthantverkare i glas och keramik. Osvikligt år efter år har Drejeriet, intill verkstad och butiksyta skapat en arena med spännande kvalitativa utställningar och möten mellan konstnär och publik.
”Verksamheten driver butik och galleri och står genomgående för såväl traditionella hantverksmässiga värden som för konstnärlig förnyelse” för denna gärning mottog Drejeriet tidigare i år Regionens Kulturpris till Peterson Bergers minne.

Drejeriets medlemmar: Annika Persson, Anniki Andersson, Björn Dahlström, Frank Larsen, Gunhild Åkerblom, Jakob Danhard, Jini Hedblom, Kerstin Staake, Linda Svedberg, Staffan Alm, Ylwa Eklind, Åsa Maria Hedberg Valdas Kurklietis, Åsa Fröjd och Emma Grelsson.

Mer info:
Lena Andersson, jamtland@svenskform.se, 070-5831440

 

 

NORRBOTTEN

Formbärare 2017:
Länskonsthall Havremagasinet, Boden

Motivering:
För hundra år sedan var byggnaden en förvaring för spannmål. Livsnödvändig som reservoar med ett sinnrikt system för att utjämna temperaturen och hålla den i schack. Det finns likheter. Havremagasinet har tagit plats som ett välkomnande nav som berättar om solidaritet, revolution, generositet och förflyttning. Livsnödvändig och värmefördelande.

Mer info:
norrbotten@svenskform.se

 

SMÅLAND

Formbärare 2017:
Vandalorum, museum

Motivering:
Svensk Form Småland vill genom Formslaget 2017 hylla en betydelsefull institution i Småland och en av landets ledande formarenor. Vandalorum har sedan de karaktäristiska röda ladorna invigdes blivit en självklar plattform för design och konst. Vandalorum har nått sin position genom ett långsiktigt, strategiskt och mycket målmedvetet arbete. Med Smålands konstarkiv och Smålands Konstnärsförbund som grund, Sven Lundhs vision och stora kontaktnät i botten tog drömmarna form och visualiserades genom Renzo Pianos gestaltning.

Med ett ben i formen och ett ben i konsten och med Smålands konstarkiv som nav befruktar uttrycken ofta varandra. Vandalorum spelar en roll lokalt, regionalt och nationellt. Som mottagare av internationella utställningar tar institutionen också plats på en internationell scen. Bakom framgången står en tydlig vision, en dynamisk museichef, en engagerad styrelse och flera goda samarbetspartners. Vandalorum har även ett fruktbart samarbete med universitet, högskolor och näringsliv. En intressant balans mellan offentliga medel och sponsorer utgör den ekonomiska basen.

En del av Vandalorums framgång är också de konsekventa öppettiderna, ett gott publikarbete, den högklassiga Syltan och den fina designbutiken som sätter guldkant på besöket. Men framförallt ett intressant, kreativt och spännande innehåll. Vandalorum har berikat Småland!

Foto: John Nelander

Mer info:
Britt-Marie Börjesgård, britt-marie.borjesgard@jkpglm.se, 070-548 18 50

 

STOCKHOLM

Formbärare 2017:
Örnsbergsauktionen

Motivering:
Behovet av fler arenor och en bredare diskussion om vad form kan vara har påtalats av många. Men till skillnad från de flesta andra tog Fredrik Paulsen, Kristoffer Sundin och Simon Klenell tag i saken på riktigt och startade 2011 en konstnärsdriven auktion för studioproducerat konsthantverk. Efter sex år har Örnsbergsauktionen utvecklats till ett viktigt nätverk och ett forum för den samtida och framtida formutvecklingen. Här väljs inte bara objekt som har ett konstaterat ekonomiskt värde, utrymme finns också för det oetablerade, provokativa och ibland kontroversiella. Det är alltid genomtänkt – men aldrig självklart.

Årets Formbärare i Stockholm är Örnsbergsauktionen och dess grundare Simon Klenell, Fredrik Paulsen och Kristoffer Sundin.

Mer info:
Daniel Svahn, daniel@danielsvahn.com

 

SYD

Formbärare 2017:
Jenny Nordberg, industridesigner

Motivering:
Med passion och stor envishet driver Jenny Nordberg formområdet framåt. Hennes engagemang, som har sin bas i en hållbar samhällsutveckling, inspirerar och skapar förutsättningar för andra. Samtidigt är Jenny själv en fenomenal formgivare med konstnärlighet och experimentlusta som utmärkande drag. Vi ser framemot att följa hennes resa!

Mer info:
Johanna Sjögren Duthy, johanna@formdesigncenter.com, 040-664 5150

 

VÄRMLAND

Formbärare 2017:
Klässbols Linneväveri

Motivering:
Klässbols Linneväveri har utsetts till Årets Formbärare i Värmland 2017. En trotjänare med ursprung och verksamhet i västra Värmlands skogar med många år som bärande av god form och gedigen kunskap. Vi vill hylla detta familjära företag som förvaltar och för vidare ett arv av hantverkstradition och samtidigt presenterar design som följer tiden. Med trendkänslig balans, knyter de till sig formgivare med olika uttryck, inte minst från Värmland, och tillför nya funktioner, former och färger till sina textila produkter. Textil design vävd för de stora pampiga borden. Elegans och kvalitet till köksbord och bädd. Från en liten ort i Västra Värmland till hela landet och världen.

I samspel med andra verksamheter och med sitt café Kaffekvarnen har linneväveriets framgång format den lilla orten Klässbol till en levande kulturupplevelse. Ett bevis på att stark passion för design och hantverk tillsammans med en entusiastisk blick framåt, på en plats med en egen berättelse, ger kraft. God form och kreativa idéer med helhetstänk stimulerar och skapar möjligheter.

Klässbols Linneväveri vann 2016 Elle Decorations pris Årets textil för Gåsöga av Margot Barolo och Ulrika Mårtensson. Ett av deras uppskattade vävmönster som i sin enkelhet lyfter fram det vackra och starka naturmaterialet linet är. Precis som den goda formen och den gedigna kunskapen som Årets Formbärare i Värmland står för.

Andreas Johansson, Dick Johansson, Cenita Johansson Åsen, Stefan Johansson och Urban Johansson är de som för arvet vidare efter farfar Hjalmar.

På bilden: Urban Johansson, Cenita Johansson, Dick Johansson, John Johansson, Hanna Bredberg och Maria Brunzell.

Mer info:
Ann Lundqvist, ann.lundqvist@arvika.se, 0705-766 708

 

VÄST

Formbärare 2017:
Sara Andreasson, illustratör och designer

Motivering:
Med en självsäker formkänsla och sina normbrytande illustrationer har Sara Andreasson gjort sig ett namn internationellt. Över 60 000 personer följer henne på Instagram och hon har uppdragsgivare som Apple och Nike i bagaget. Dessutom har hennes bilder synts på omslagen för New York Times och Rolling Stone. Det är en kreatör med en stark vilja om att göra världen mer jämlik och det syns i hennes arbeten.

Mer info:
Camilla Lindahl, vast@svenskform.se, 072 – 221 22 25

 

VÄSTERBOTTEN

Formbärare 2017:
Pia Wallén, designer

Motivering:
Skulptural, arkitektonisk och elegant, så beskrivs ofta Pia Walléns design. Helt rätt tycker vi. Men också varm, mänsklig, färgstark, humoristisk och morsk! Pia är kanske den svenska designer som lyckats bäst med att skapa ny relevans för textil tradition och hantverk med sin minimalistiska formgivning. Som alla sanna förnyare var hennes materialval och arkaiska symboler precis det vi längtade efter. I designsverige finns det ett före och efter Crux Blanket. Pia Wallén som kommer från Umeå (Roliga år, säjer Pia), är i grunden utbildad modedesigner och har arbetat inom många olika designområden; ofta i gränslandet design, konst och konsthantverk. ”Ett pågående forskningsarbete sedan 30 år”, säger hon själv. Hon har fortsatt att utforma det skenbart enkla, att utmana våra referenser, att gestalta balansen mellan funktion, estetik och empati. Vad händer när symboler möter traditionella material och en ny tid?  Vilken sorts energi uppstår när den perfekta metallkupolen möter en filtad yta?  Var går gränsen mellan konst och design, när rörelsen avstannat och den svepande capen är stel som en rustning eller skyddande jurta? Teorier är viktiga. Kunskap är nödvändig. Fantasin omistlig.

Allt det har Årets Formbärare. Pia Wallén är helt enkelt eljest på det allra bästa sättet.

Mer info:
Anna Sjöberg, anna.sjoberg@wayupnorth.se, 070-175 75 40

 

VÄSTERNORRLAND

Formbärare 2017:
Magasin Höga Kusten Publishing

Motivering:
Svensk Form Västernorrland utser Magasin Höga Kusten Publishing till årets Formbärare för sitt prisbelönta och tillgängliga destinationsmagasin, som fick Svenska Designpriset 2014. Magasin Höga Kusten har genom sin grafiska formgivning, fantastiska naturfoton samt intressant redaktionellt material skapat en lockande bild av landets mest växande turistområde och vårt län. Bilden förstärks genom deras bokutgivning, nu aktuell med nominering till Svenska Designpriset för sin matbok ”Vår del av världen Höga Kusten – ursprung, råvaror och smaker”.

Mer info:
Kiki Hammarström Amnow, kikihammarstrom@gmail.com, 0705-592 654

 

 

ÖREBRO

Formbärare 2017:
Birgitta och Anders Fasth

Motivering:
Med modiga idéer har paret Fasth skapat en unik konst- och designmiljö i Hällabrottet utanför Kumla. En gammal slagghög blev en spännande utställningsplats med himlen som tak. Vid en gammal bondgård byggdes ett modernt designat galleri* med besökare från när och fjärran. Konst på hög och galleriet i Örsta är idag landmärken i Örebro län. Svensk form väljer därför paret Fasth till formbärare 2017.
Foto: Anders Krisár

Mer info:
Jonas Linder, jonas@kapitan.se, 0707-525780

 

ÖST

Formbärare 2017:
Ana Bohlemark och Maja Bohlemark

Motivering:
Med en drivkraft bottnad i lust och impuls har Ana och Maja skapat en unik plats i Norrköping, designbutiken Etcetera. En designbutik där det serveras vegetarisk och ekologisk soppa och nybakat bröd till lunch. En plats att komma hem till, och vill man kan man köpa med sig bordet, lampan eller det som fångat ögat. En spännande plats i ständig förändring med en konstant känsla av vällust. Både i miljöns utformning, smakupplevelsen och i möten med människor. Med hantverket som ledstjärna ligger focus på hållbarhet, såväl social som i val av produkter.

I samarbete med Martin Kihlberg och ÅWL arkitekter gestaltade Ana och Maja visningslägenhet H69 i Vallastaden vilken blev ytterligare ett exempel på deras kreativitet,fingertoppskänsla och förmåga att skapa miljöer som inspirerar och sätter människor och gemenskap främst.

Mer info:
Hanna Uhrberg, hanna.uhrberg@gmail.com