Tillbaka till Mats Formreflektioner

Tack för igår – och grattis alla vinnare! Design S – Swedish Design Awards 2018

På måndagskvällen korades under högtidliga former årets vinnare av Design S – Swedish Design Awards på Kulturhuset i Stockholm. Inte minst ett år som detta med ”all time high” av inlämnade, nära 600 bidrag i 14 olika tävlingskategorier bildar tävlingen ett fantastiskt arkiv över designutvecklingen i landet.

Men även seminariet under Design S-dagen gav en inspirerande tidsbild av var svensk design befinner sig idag och hur den kan möta framtidens utmaningar och förändringar. Med temat Design for Change kopplades greppet om de aktuella samtidsfrågorna som hållbarhet, nya material, teknikutveckling och gränssnittet maskin/människa. Och med återkommande nyckelbegrepp som transdisciplinärt och samskapande.


Moderator Jonas Lundin (längst till vänster) tillsammans med alla keynote -talare och panelister som pratat och presenterat på temat Design for Change – but how?

Tajmingen att bjuda in Ulrike Maichel som keynote i egenskap av ansvarig för Olafur Eliassons omtalade projekt Little Sun kunde inte varit bättre. Under IKEA:s Democratic Design Days som nyligen ägde rum i Älmhult kunde IKEAS:s designchef Marcus Engman och Olafur Eliasson presentera ett nytt samarbete kring det innovativa hållbarhetsprojektet Little Sun, eller ”a work of art that works in life” som Ulrika Maichel valde att kalla det under Design S-seminariet på Kulturhuset. Den danske konstnären Olafur Eliasson är en ljusets mästare som rör sig i gränslandet mellan konst och vetenskap. Projektet, som har över 600 småskaliga återförsäljare bara i Afrika, har även en pedagogisk ambition att synliggöra sambanden mellan energiförbrukning och hållbarhet, med Eliassons ord ”give energy a shape”.


Ulrike Maichel, Executive Director på Little Sun.

Cheryl Akner-Kolers projekt Haptica fångade i sin tur in ett annat samtidsfenomen, nämligen ögats dominans över våra sinnen i en visuell kultur där vi dagligen och stundligen översköljs av bilder. Professor Akner-Kolers forskningsprojekt på Konstfack, utforskar andra erfarenheter av t ex beröring, temperatur och vibration. Det är som om digitaliseringen och utvecklingen av AI framkallar ett ökat behov av att tydliggöra gränssnittet maskin/människa. Hur ser en design ut som aktiverar båda hjärnhalvorna och där alla sinnena blir närvarande – och där intelligensen behöver en kropp?

För Design S-dagen var det också en framgång att vi kunde locka hit Sumantro Ghose, ny MD för London Design Biennale, som i år har det spännande temat Emotional States. Sumantro Ghose lyfte bland annat fram hur biennalen, som pågår 4 – 23 september i Somerset House, kommer ta upp hur design kan interagera med de sju grundkänslorna ilska, förakt, äckel, rädsla, glädje, sorg och överraskning.


Årets värdar samlade på scenen tillsammans med juryns ordförande Lisa Lindström:
Svenska Tecknare, Design Region Sweden, Konsthantverkscentrum, SVID, ASFB – Association of Swedish Fashion Brands, TMF – Trä- och Möbelföretagen
.

Sammantaget visar både samtal, nominerade och vinnare av Design S att Sverige är en ledande designnation som med stor kreativitet och innovativ kraft tar sig an samtidens utmaningar i en föränderlig tid. Något som glädjande nog även närings- och innovationsminister Mikael Damberg lyfte fram i sitt inledningsanförande i Kulturhusets till bredden fyllda auditorium.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg invigningstalar på Design S – Swedish Design Awards


Vinnarna samlade på scenen efter galans slut

STORT GRATTIS till alla vinnare!

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]