Tillbaka till Mats Formreflektioner

Almedalen 2019: Hållbarhet och Samverkan

Ryktet om Almedalens död är starkt överdrivet! Tvärtom är det närmast en lättnad att antalet programpunkter nu minskat från drygt 4300 till drygt 3500. Det räcker ändå och blir över med råge.

Styrkan med Almedalen är just det faktum att mängden programpunkter är så långt över vad någon ens skulle kunna försöka sig på att planera att greppa över. Detta skapar en dynamik på liknande sätt som finns hos stora kulturmetropoler som Paris eller New York där utbudet av kultur alltid är större än vad som är greppbart. När jag arbetade som kulturråd och chef för Svenska Institutet i Paris blev jag ofta tillfrågad av inkommande besökare om tips på kulturaktiviteter. Mitt bästa tips var alltid att ta med sig ett par riktigt bra och promenadvänliga sneakers och sedan ge sig ut i staden för att överraskas – ja kanske tryfferat av ett eller annat planerat utställningsbesök eller av någon aktuell scenkonstupplevelse. Mitt tips till förstagångsbesökaren i Almedalen är egentligen det samma – ta med dig bra skor för att klara de kullerstensbelagda backarna, en stor anteckningsbok och låt dig överraskas av de samtal som du inte hade planerat in – många seminarier och rundabordssamtal är öppna och är bara att ansluta till.

Själv lät jag mig överraskas av allt från psykologernas syn på klimatkrisen, via debatt om strandskyddslagen till Mats Knutssons skarpa analys av Liberalernas nya politiska ledning. Men självklart var det för egen del de samtal som hade bäring på våra egna verksamhetsområden som stod i fokus. Som Tarketts rundabordssamtal om cirkulär omställning och hur vi ska få igång ett system för cirkulär ekonomi från effektiv materialåtervinning till efterfrågan på återvunna material. Eller Statens konstråds panelsamtal om vilka utmaningar som finns på landsbygden eller mindre orter för att möta hela området gestaltad livsmiljö. Eller Skogsindustriernas och Swedish Fashion Councils panelsamtal om behovet av en hållbar modeindustri som fokuserar på innovation, förnybara material och klimatsmarta förpackningar.

Skogsindustrierna erbjöd ett litet ”skogsbad” innan seminariedeltagarna fick en uppdatering om den nya samverkans-alliansen mellan trä- och modeindustrin.

För mig blev det ett aha att viskos är en ren skogsprodukt och att den genomsnittliga användningen av ett klädesplagg idag endast är 10 gånger. Utmaningen är enorm men lösningar finns – dessutom inom nära räckhåll när den svenska skogen kan användas till viskosproduktion och andra träfibermaterial. Modeindustrin skapar idag en av de största klimatavtrycken men har därmed också möjligheten att verkligen göra skillnad vid en omställning.

Även om den politiska hettan inte var lika stark som ett valår analyserades partiledarnas löften och framtoning på längden och tvären av all media på plats i Almedalen, här TV 4:as Marcus Oscarsson som försnackar inför moderatledaren Ulf Kristerssons framträdande.
Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund hade tur med vädret under sitt premiärtal i Almedalen. Bland annat lyfte Bolund fram modeindustrins stora miljöpåverkan och därmed även vikten av förändring både i producent- och konsumentledet i en tid då vi handlar ca 14 kg kläder per person/år och kastar ett klädesplagg efter att ha använt det endast 10 gånger.

Och ska man sammanfatta Almedalen med två ord så blir det utan tvekan Hållbarhet och Samverkan. Jag skulle uppskatta att ca 75% av alla programpunkter bar med sig någon aspekt av hållbarhet och samverkan men glädjande nog även av känslan att nu är det dags att kraftsamla för beslutsfattare och opinionsbildare, stora företag och organisationer. För det är bråttom och endast genom samverkan kan det gå. Tiden för Business as usual och ensamrace är över och nya allianser måste bildas som t ex Rådet för Hållbara städer och Circular Sweden – ett forum där företag som Ikea, H&M och Tarkett vill lyfta fram att cirkulära materialflöden är nödvändigt för att bibehålla välfärden i framtiden. Och självklart var vår egen mycket uppskattade design- och hållbarhetsfrukost, i allians med SVID, Design Sweden och Form/Design Center, ytterligare ett bevis under årets Almedalen på hur viktigt det är med samverkan för att driva på samhällsutvecklingen – och i vårt fall med design.

Samverkan och Hållbarhet sammanfattade på ett tydligt sätt årets Almedalen. Tillsammans med branschkollegorna lyfte vi fram vikten av design som en pådrivande kraft för en hållbar samhällsutveckling. Övre raden: Jenny Bergström moderator för samtalet och Projektledare för designområdet Svenska institutet, Mats Widbom vd Svensk Form Nedre raden: Dorte Bo Bojesen, vd Form/Design Center, Lotta Ahlvar, ordförande Design Sweden, Kristina Frisk, vd, SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign och Maria Backlund ordförande Svensk Form Gotland.

Vi står nu inför ett vägskäl där det kommer behövas stor kreativitet, stort mod och förmåga till problemlösningar. Detta gäller både för politikerna och företagen, för organisationer och individer. Ställ därför gärna frågan till dig själv i sommar: Är du en del av problemet eller av lösningen – eller kanske både och? Förändring skapas genom att vi successivt kan skapa nya hjulspår genom våra ställningstaganden och vårt agerande – både Top down och Bottom up – hjulspår som kan leda fram mot en hållbar framtid.

Ha en riktigt skön och klimatsmart sommar!

Mats Widbom

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox_01xp"]